Kelam Anabilim Dalı

 


Kelam ilmi, İslam inançlarını, akli ve nakli zeminde değerlendiren, başlıca ilahiyat, nübüvvet ve sem’iyyat olmak üzere üç ana başlık altında irdeleyen dini ve akli bir ilim dalıdır. Klasik olarak “Allah'ın zatından ve sıfatlarından, peygamberlik ve risalete ilişkin konulardan, başlangıç ve son itibariyle yaratılmışların hallerinden İslam ilkeleri üzere söz eden bir ilimdir” şekilde tanımlanan kelam ilmi, inanç konularına arız olan şüphe ve endişeleri bertaraf etmek, inanç esaslarını ispat ve izah etmeyi gaye edinir. Bunun için akli ve nakli delilleri sistemli bir şekilde kullanır.

Varlık, bilgi, değer, siyaset ve ahlak gibi felsefi problemlerin yanında iman, küfür, irtidat, akıbet vb. konularda dini anlayışların itikadi tavrını geniş bir yelpazede irdeleyen kelam ilmi bunu yaparken mantık ilminin kuralları yanında felsefi düşünceyi esas almakla beraber dini ilimlerin ana kaynağı olan Kur’an ve Sahih Sünnet’ten de istifade eder. Kelam ilmi reenkarnasyon, satanizm, kök hücre, din-bilim ilişkisi, din-siyaset ilişkisi ve ateizm gibi çağdaş dünyanın ve insanının problemlerine de değinir, çözüme kavuşturmaya çalışır.

Lisans müfredatı içerisinde yer alan zorunlu dersler: “Kelam Tarihi”, “Kelam Metodolojisi”, “Sistematik Kelam I ve II” iken, seçmeli dersler ise: “İslam İnanç İlkeleri”, “Günümüz Kelam Problemleri”, “Kelam Okulları”, Türk Kelamcıları”, “İslam İnançlarına Kur’an’i Yaklaşım”, “Klasik Kelam Metinleri”, “Kur’an’a Kelami Yaklaşım” adlarıyla okutulan derslerdir.

.

Prof. Dr. İsmail ŞIK
Kelam Anabilim Dalı Başkanı